Asbest verwijderen doe je niet zelf

Asbest is gevaarlijk, omdat het een bekende kankerverwekkende stof is. Het gevaar zit hem in het inademen of inslikken van de stof. De gevolgen van asbest kunnen onder andere mesothelioom (kwaadaardige tumor, die zich meestal ontwikkelt in het borstvlies), asbestose (stoflongen) en andere gezondheidsproblemen zijn. Helaas komen we in veel oude gebouwen, huizen en scholen nog asbest tegen.

Asbest werd sinds de de jaren ‘80 toegepast als brandwerend materiaal, niet wetende wat de gevolgen zouden zijn voor de mens. Het gevaar zit hem in het verwijderen of vrijkomen van asbestdeeltjes. Stofdeeltjes die vrijkomen worden gemakkelijk ingeademd. Gewone stof hoest en proest je er nog wel uit. Asbest daarentegen is zo fijn, dat het zich in de longen vastmaakt. Cellen van het menselijk immuunsysteem vallen de indringer aan en kapselen het in, maar kunnen het niet vernietigen. Het gevolg: de basis voor een tumor is gelegd.

Wat is asbestbestrijding?
Asbestbestrijding is een professionele aanpak van verwijdering, reparatie en inkapseling van materialen of producten in een structuur of constructie, om zo de dreiging van blootstelling aan gevaarlijke asbestvezels te elimineren. Asbest verwijderen en afvoeren kun je niet zelf, dit moet je laten doen door een professioneel asbestsaneringsbedrijf. Ook al zou het gaan om een paar asbestplaten, laat ze op een correcte manier afvoeren.

Het is altijd verstandig om, voordat een woning of gebouw wordt gerenoveerd of afgebroken, de constructie te testen op de aanwezigheid van asbest. Het probleem van asbest is, dat het bij het aanbrengen in het verleden doorgaans veilig was en het dat blijft zolang het materiaal niet verstoord wordt. Naarmate de jaren verstrijken wordt het materiaal broos en gaat het verpulveren. Renovatie of doe-het-zelf projecten vergroten dan de kans op blootstelling aan asbest.

Professionals houden zich aan de richtlijnen
Was asbest nog niet zo lang geleden heel gewoon, nu zal je bij het vinden ervan stappen moeten ondernemen. Ben je van plan te renoveren, slopen of reparaties te doen aan constructies met waterschade of met schimmel verontreinigde materialen, dan zal je gecertificeerde professionals in moeten schakelen. Of het nu een eengezinswoning of een groot commercieel complex is, asbest verwijderen laat je over aan technici. Deze professionals zijn opgeleid en gebruiken de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en uitrusting.

Er wordt op een veilige manier een ontsmettingsprocedure in gang gezet, door het samenstellen van een asbestinsluiting. Dit wordt gedaan door een decontaminatie eenheid op te zetten, om te voorkomen dat er uit het vuile gedeelte vezels kunnen ontsnappen. Asbestvezels hebben een dikte van 0.01 micron, dat 18.000 dunner dan een haar. De verspreiding van deze vezels kan je zelf niet tegenhouden. Laat dit dus aan de experts over!

Delen