Cv-ketel

CV Ketel  

Waarbij we vroeger gebruik maakten van een vuurplaats of een kachel, is er tegenwoordig een CV ketel die deze taken heeft overgenomen. Kort uitgelegd zorgt de ketel voor alle warmte in een woning. Dat betreft de radiatoren als het warme water. Hoe de ketel precies werkt gaan we uitleggen. 

CV Ketels

CV is de afkorting voor centrale verwarming. Een CV ketel is dus een centrale verwarmingsketel. De naam geeft dan eigenlijk ook direct weer wat de ketel precies doet. De ketel werkt meestal op brandstoffen die ervoor zorgen dat water verwarmd wordt. Dit water wordt vervolgens door de ketel gepompt naar de verschillende radiatoren in de woning. De radiatoren zorgen er vervolgens voor dat er warmte in de verschillende kamers komt. Deze warmte komt dus van het warme water wat zich bevindt in de radiatoren. Langzamerhand zal dit water weer afkoelen en wordt het teruggepompt naar de ketel. Dit gebeurt net zo lang tot de radiatoren de gewenste temperatuur hebben behaald. Wanneer dit 20 graden is, zal dit dus gebeuren tot de woning ongeveer 20 graden is volgens de thermostaat. Mocht het zo zijn dat deze warmte bijna bereikt is, dan zal de toevoer naar de branders langzamerhand gestopt worden. Dat is om er voor te zorgen dat het niet te warm in de woning wordt. Na ongeveer een kwartier zal de watertoevoer gestopt worden zodat de warmte langzamerhand afneemt.

Afvoerstoffen

Omdat CV ketels werken op verschillende brandstoffen, komen hier natuurlijk ook stoffen bij vrij. Dat noemen we rookgassen. Deze gassen zijn schadelijk voor ons en daarom is het ook belangrijk dat deze stoffen afgevoerd worden. Dat gebeurt door middel van een rookgasafvoer. Dit is een buis of pijp die vanaf de ketel naar buiten loopt. De schadelijke stoffen worden door deze pijp naar buiten vervoerd waar zij dus geen schade aan kunnen richten.  

Controle

Omdat een CV ketel schadelijke stoffen vervoert, is het belangrijk dat deze ketel ook goed werkt. Met die reden is het verplicht om de ketel eens in de zoveel jaar na te laten kijken door een professional als Van der Wal B.V. Wanneer er dan problemen ontstaan omtrent de ketel, kan hij deze direct verhelpen. Wanneer er geen controle plaatsvindt, kan dit enorme gevolgen hebben voor de inwoners van de woning waarin de ketel zich bevindt. Wanneer je merkt dat er iets niet helemaal goed gaat met de ketel, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk een professional bij te vragen die kan kijken naar de ketel. Daarnaast is het dus belangrijk dat de ketel eens in de zoveel tijd nagekeken wordt door een professional om vroegtijdige problemen op te lossen.

Delen