Glas plaatsen en glas vervangen

Glas plaatsen

Bij glas plaatsen in een woning moet je altijd goed nadenken wat voor soort glas je wilt gebruiken. Het plaatsen van enkel glas is tegenwoordig om duurzame redenen geen optie meer. Naast het feit dat enkel glas totaal geen isolerende werking heeft, is het plaatsen van enkel glas uiteindelijk ook nog duurder. Enkel glas zelf mag misschien wel goedkoper zijn, maar je energierekening gaat dusdanig omhoog, dat het overwegen van dubbele beglazing een veel betere optie is. Vooral in de winter kan je met enkel glas erg veel last krijgen van tochten en ijsbloemen op het glas. Daarnaast is enkel glas vaak alleen gemonteerd met stopverf, wat regelmatig onderhouden of vernieuwd moet worden.


Soorten dubbele beglazing

Veel beter is het als je gaat nadenken over glas plaatsen, direct na te denken over dubbele beglazing. Toch zijn er verschillende soorten dubbele beglazing waar je uit kan kiezen. Dubbele beglazing wordt ook wel hoogrendementsglas genoemd (HR). Er is bijvoorbeeld HR+ glas. Dit glas bestaat uit een tweetal platen glas van ca. 4 centimeter, met ertussen in een ruimte van 12-15 centimeter. Deze ruimte is gevuld met lucht en het glas is voorzien van een onzichtbare metalen coating. Deze coating zorgt ervoor dat de warmte goed wordt binnengehouden. Dit HR+ glas is inmiddels al achterhaald omdat er veel betere versies van HR glas op de markt gebracht zijn. Zo is het HR++ glas. Ook dit glas bestaat uit twee glasplaten met een tussenruimte. Maar in plaats van dat de tussenruimte gevuld is met droge lucht, is de ruimte gevuld met argongas of kryptongas. Ook hier zit er een onzichtbare coating op het glas wat ervoor zorgt dat de warmte binnengehouden wordt, maar ook dat het teveel aan warmte naar buiten gekaatst wordt. HR++ glas is momenteel het meest populaire glas bij het glas plaatsen in woningen. Er bestaat ook nog HR+++ glas. Dit bestaat uit drie glasplaten met twee met gas gevulde tussenruimtes. Dit glas is wat zwaarder, dus je kozijn moet hiertegen bestand zijn. Vandaar dat dit HR+++ glas nog niet veelvuldig gebruikt wordt gebruikt. 


Overige soorten glas

Er is ook nog speciaal glas voor speciale doeleinden, zoals bijvoorbeeld veiligheidsglas. Dit glas is voorzien van een folie die ervoor zorgt, dat bij eventuele beschadiging het glas bij elkaar gehouden wordt en niet in duizenden stukjes uiteen spat. Dan is er nog het zonneweringsglas voor op plekken waar voortdurend de zon op staat. Dit glas is voorzien van een metalen coating die zorgt je geen last van schitteringen van de zon hebt en dat de warmte van de zonnestralen niet volledig binnendringen.

Verlegen om een vakkundige glasspecialist? AS Glashandel vervangt en plaats glas in Rottedam.

Delen