Waterwerken: vijver aanleggen

Een vijver aanleggen in de tuin

Een vijver aanleggen in uw tuin is een wondermiddel om meer esthetiek en bruisend leven te brengen in uw achtertuin. Een vijver aanleggen is meer dan alleen maar een gat in de grond graven en wat beplanting aanbrengen en er vissen inzetten. Er zijn nog een aantal zaken waarmee u rekening moet houden vooraleer u de werken start.

Alles begint bij het ontwerp

De aanleg van een vijver begint altijd met het bedenken van een concept. Het model van de vijver hangt af van uw eigen keuzes. U kunt uw vijver helemaal achteraan in uw tuin aanleggen of dicht bij het terras laten aansluiten. Als uw vijver voldoende daglicht krijgt zullen vissen, insecten en planten er welig tieren. Toch moet u ervoor zorgen dat een deel van uw vijver in de schaduw ligt, gedurende een deel van de dag.  

Een artificiële of een ecologische vijver

EPDM-rubber, polyester en beton zijn vaak gebruikte middelen voor het vervaardigen van een tuinvijver. Voor EPDM-rubber zult u iets meer betalen, maar het is dan ook het meest stabiele en langst houdbare materiaal. Het is niet broos en zeer Uv-bestendig, iets wat van pvc niet kan gezegd worden.Pvc breekt sneller maar heeft wel het voordeel dat de vijvers perfect waterdicht en in een kant-en-klare vorm kunnen geleverd worden. Om een ecologische vijver te ontwikkelen moet het niveau van het grondwater hoog genoeg zijn. Om het peil van het vijverwater stabiel te houden kunt u water uit de grond pompen en laten terugstromen naar de vijver. De waterplanten zullen ervoor zorgen dat het aangevoerde water permanent gezuiverd wordt.

Eerst de grondwerken

Om een vijver aan te leggen zult u niet anders kunnen dan een hoeveelheid aarde in uw tuin te verplaatsen. Wanneer er voldoende ruimte is rond de vijver, kan dit gebeuren met een mini graafmachine. De opgegraven aarde kunt u eventueel gebruiken om een verhoogde berm aan te leggen rond de vijver. Op deze berm kunt u eventueel een artificieel stroompje of watervalletje aanleggen. Het geluid en het uitzicht daarvan zullen de aantrekkingskracht van uw vijver nog verhogen.  

Waterplanten en eventueel vissen

Vraag eerst na in het tuincenter welke waterplanten niet te veel woekeren. Van waterlelies is algemeen bekend dat ze voor meer zuurstof zorgen in het water. Ook voor de vissen zijn het nuttige planten omdat ze zich erin kunnen verschuilen. Wanneer er vissen in de vijver zitten moet die voorzien zijn van een filtersysteem en een goede pomp. Zorg ook voor een efficiënte voeding van de vissen, die het water niet vervuild en de dieren in conditie houdt.

Wilt u liever een door een vakbekwame specialist worden bijgestaand bij het aanleggen van een vijver? Neem dan contact op met Van der Haar Waterprojecten.

Delen